Zelts no ciedru mežiem.


Ciedru rieksti ir dārgumu glabātuves, tiklīdz sākam runāt par veselīgu uzturu. Tiem piemīt gan medicīniskas īpašības, gan milzīgs daudzums ar uzturvielām.

Šo riekstu taukvielas vērtības ziņā būtiski atšķiras no citiem riekstiem un pārtikas produktiem. Tiem ir ļoti augsts proteīna saturs, kurš riekstos rodas pateicoties paaugstinātam aminoskābju saturam. Šīs aminoskābes ir svarīgi uzņemt tieši augošam organismam. Uzturā it īpaši  ir iesakāmi bērniem, pusaudžiem un grūtniecēm. Šajos riekstus esošais proteīns ir viegli sagremojama, tātad viegli un ātri uzsūcas organismā.
Rieksti satur augstu E un P vitamīnu daudzumu. E grupas vitamīni nodrošina efektīvāku labo gēnu pārmantošanu gaidību periodā. Kā arī nodrošina piena veidošanos organisamā zīdīšanas periodā. E vitamīna trūkums organismā bieži vien ir tas, kas izraisa piena trūkumu. Kā arī viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēkam var rasties ateroskleroze.
Ciedru rieksti satur B vitamīnu kompleksu, kuri normalizē nervu sistēmas darbību, kā arī normalizē un uzlabo ķermeņa augšanu, attīstību un uzlabo asins sastāvu.
Dabā ir novērots, ka savā attīstības periodā jauni vilcēni labprāt mielojas ar ciedru riekstiem. Tos dabā uzturā lieto gan gaļēdāji, gan zālēdāji. Tas ir lielisks aizstājējs jebkādu vitamīnu un uzturvielu trūkumam organismā, kas var izraisīt būtisku organisma disfunkciju.
Ciedru riekstu uzturvielu savienojumi ir bagāti ar minerāliem un mikro nutrientiem. Šie ķīmiskie savienojumi ir tas, kas uzlabo ciedru riektu, kā pārtikas produkta, vērtību. Tie apsteidz jebkurus citus riekstus un sēklas tieši ar augsto fosfāta daudzumu produktā. Augstā lecitīna satura ziņā vienīgais tuvākais konkurents varētu būt sojas pupiņas.
Joda augstais saturs ciedru riekstos ir ļoti vērtīgs tieši ziemeļu platuma grādu iedzīvotājiem.
Ciedru riekstu dienas deva pieauguša cilvēka organismam nodrošina pietiekamu daudzumu ar aminoskābēm, kā arī bieži piemirstu, bet ne mazāk svarīgi devu ar magniju un cinku.
Vadoties pēc zinātniskajiem pētījumiem, vidējais uzturvielu svars satur 43% tieši ar vērtīgajām un cilvēka organismam vajadzīgajām uzturvielām. Neticams daudzums ar dažādiem vitamīniem un nutrientiem: vitamīni, mikro nutrienti, proteīns, ogļhidrāti un labie tauki.

Comments

Popular posts from this blog

5 iemesli, kāpēc ēst ciedru riekstus

Izmantošana tautas medicīnā

Avokado un ciedru riekstu salāti