Izmantošana tautas medicīnā


Jau izsenis krievu tautas medicīnā ciedru rieksti ir tikuši lietoti dažādu kaišu ārstēšanai. Piemēram, Sibīrijā ciedru rieksti ir pārbaudīts līdzeklis pret sāls nogulsnēšanos nierēs.

Viņi izmantoja dažādus uzlējumus un novilkumus, kurus lietoja pa dažiem pilieniem ārstēšanas kursa laikā. Rezultāts parasti nepievīla.
Jeņisejas apgabalā ir saglabājušās liecības par to, kā ciedru rieksti tika lietoti augoņu ārstēšanai. Pēc sakošļāšanas ciedru rieksti tika uzlikti uz augoņu un slimā vieta tika pārsaitēta ar bindi. Rieksti mīkstināja augoni, tā uzsūkšanās un dzīšana notika daudz ātrāk. Pēc tam, kad tika iztīrītas strutas, rieksti tika lietoti dezinfekcijas un veicināja iekaisuma dzīšanu.
Agrāk mizas un pulveris no ciedru riekstiem tika pievienoti attīrošajām vannām. Šādām vannām tika pievienotas arī klijas.
Vannojoties šādā vannā tieši āda ieguva vislielāko labumu, īpaši, ja tā bija sausa un neelastīga. Attīroša vanna arī tika ieteikta ekzēmas, diatēzes, piodermatozes un citu ādas slimību gadījumā.
Uzlējums no ciedru riekstiem tika lietots artrīta, reimatisma un podagras gadījumā, kā arī nenoregulēta metabolisma un vitamīnu trūkuma gadījumā. Šāds uzlējums tika iegūts lejot vodku uz samaltiem riekstiem kopā ar to mizām. Tam jānostāvas nedēļu, pēc tam tas tiek nokāsts un lietots 1-2 mēnešu garumā mazās devās.
Ciedru riekstu mizas satur lielu daudzumu tanikskābes. No tā tika iegūti cita veida uzlējumi un notikumi, kas, savukārt, palīdzēja pret gļotādas pietūkumu kaklā, to lietojot iekšķīgi. Vai arī ārīgi pret dažādām ādas slimībām, kā arī smērējot uz apdeguma brūcēm.
Uzlējums, kas pagatavots no ciedru riekstu mizām, tika lietots zarnu trakta darbības uzlabošanas vajadzībām, to tonizējot, nostiprinot zarnu trakta sienas, atjaunojot un normalizējot tā darbību.
Līdzīgs uzlējums no ciedru riekstu mizām un vodkas tika lietots, lai uzlabotu dzirdi.
Novilkumus, kas pagatavots no ciedru riekstu mizām, tika dzerts, lai normalizētu zarnu trakta darbību. Tam ir vienojošs anestētisks un pretuzpūšanās efekts. Sibīrijas šamaņi šādu novilkumus arī ieteica lietot, ja bija izveidojušies hemoroīdi. Savukārt, tautas medicīnā šāds novilkums bija ieteicams, ja bija izveidojušies osteohondroze vai artrīts.
Lai attīrītu un uzlabotu asinsriti, ciedru riekstu vērtīgās vielas labi sapasēja ar vieglu vīnu. Labākam efektam ieteicams pievienot arī medu. Šāds, līdzīgs dzēriens labi palīdzēja pret urīnpūšļa problēmām, akmeņiem tajā, aknu problēmām un žultspūšļa darbības uzlabošanai.
Samalti ciedru rieksti kopā ar medu bija ārstniecības līdzeklis, ja veidojās čūlas. Tautas medicīnā šī mikstūra palīdzēja pret daudzām ādas slimībām, tādām kā ekzēma, ādas vēzis un apsārtumiem (ādas roze). Nepārtraukta šādas mikstūras lietošana palīdzēja izdziedēt ādas slimības īsā laikā.
Tāpat bērnu un jauniešu ēdienkartē neatņemama sastāvdaļa bija ciedru rieksti. Tiem ir sen pierādīts efekts uz bērna fizisko un mentālo attīstību. Kā arī zobu nomaiņas periodā garantēja veselīgu jauno zobu augšanu. Nenoliedzami uzlaboja cilvēka imunitāti pret dažādām saslimšanām.
Pateicoties augstajam sveķu saturam riekstos (šie sveķi satur 30% terpentīna), tiem piemīt antiseptiskas īpašības, tie tika lietoti
kā dezinfektants brūcēm, un kā jēlmateriāls kampara ražošanā.
Sibīrijas iedzīvotāji šos sveķus lietoja apdegumu, apsārtumu, griezumu un citu savainojumu ārstēšanā. Lielā Patriotu kara laikā tas tika lietots militārajās slimnīcās, lai ārstētu brūces un apturētu gangrēnu.

Comments

  1. No kurienes ņemta šī informācija? Vai ir kāds lietratūras avots? Atsauces?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

5 iemesli, kāpēc ēst ciedru riekstus

"Ciedru riekstu mutes" sindroms