Ciedru meži


Sibīrijas ciedras pilnīgi oficiāli varētu tikt uzskatītas par nacionālo koku. Ciedras Krievijā aug tikai Sibīrijā, Urālos un Altaja apgabalā. Tikai 1% no no visa kopējā ciedru meža plantācijas ir atrodams Mongolijā. Ciedru koki ir Krievijas lepnums un gods. Īpaši skaisti tie ir ziedēšanas periodā - violeta toņa ziediņi spraucas caur tumšzaļiem ciedru koku zariem.

Lai cilvēkiem būtu lielāka iespēja baudīt šo skaistumu, ir radīti mākslīgi meži Pēterburgas tuvumā.
Sibīrijas ciedrai (precīzāk ciedras priedei, jo botāniķiem to labpatīk klasificēt pie priežu dzimtas) piemīt milzu izturība, un tā ir atrodama pat ļoti tālu Ziemeļos. Šis brīnišķīgais koks ir sastopams Arhangeļskā, Murmanskas apgabalā, uz Valama salas pie Ladoga ezera, kā arī uz Solovetskija salas Baltajā jūrā. Ciedras koks ir atrodams pat aiz Arktiskā loka un spējīgs augt mūžīgajā sasalumā.
Ciedrām piemīt izteiktas gaisu attīrošas īpašības un šāds gaiss ir īpaši ārstniecisks. Ciedru koku mežs ir praktiski bez kaitīgajām baktērijām cilvēka organismam. Sibīrijas mežos augošie ciedru koki ir ļoti pieprasīti lielpilsētās, lai tie tiktu pārstādīti turienes parkos un dārzos, un palīdzētu attīrīt pilsētas gaisu.
Ēteriskajām eļļām, ko iegūst no ciedru koku skujām, piemīt rafinēts aromāts, tām ir antibakteriālas īpašības.
Svarīgākais iegūstamais produkts no ciedras koka ir tā rieksti. Un nav svarīgi, vai koks ir dabīgi audzis Sibīrijā, Altajā vai citā reģionā, vai mākslīgi ražots mežs Pēterburgā, riekstu ķīmiskā vērtība ir vienlīdz laba.
Krievijā, Ivana Bargā laikos, ciedru rieksti bija viens no galvenajiem eksporta produktiem. Ievāktas ziņas liecina, ka akadēmiķis P. S. Palmas 1786. gadā rakstījis: "Šveicē ciedru rieksti tika izmantoti aptiekās medikamentu pagatavošanai. No tiem tika iegūts piens, kurš labi palīdzēja pret dažādām krūškurvja saslimšanām un infekcijām. Maigā un balzāmiskā eļļa ir pat labāka kā tā, ko iegūst no mandelēm. Tāpēc daudz piemērotāka kakla slimībām un rīšanas traucējumiem."
Ļoti ilgu laiku Sibīrijā un Urālos no ciedru riekstu kodoliem tiek spiesta eļļa, kurai piemīt ļoti augstas kvalitātes garša, viegli asimilējās ķermenī, bagāta ar minerāliem un vitamīniem. Šī eļļa pārspēj pat dažas labākās olīveļļas šķirnes.
Sibīrieši gatavo krēmīgu masu no šīs eļļas, tauku daudzums tajā pārspēj kārtīga lauku krējuma tauku daudzumu dubultā.
Eļļu izmanto ne tikai pavāri lieliska ēdiena pagatavošanai. To ir atzinuši arī mākslinieki, ar ciedru riekstu eļļu sajaukt krāsu ir iespējams vislabāk.
Pateicoties ciedru riekstu augstajai uzturvērtībai, ciedru mežos dzīvnieku dzimstība ir ļoti augsta, it īpaši vāverēm.
Ciedru meži ir bagāti arī ar citiem vērtīgiem augiem, kuri pateicoties tīrajam gaisam ir daudz ražīgāki un vitamīniem bagātāki.
No ciedru kokiem tiek gatavoti zīmuļi, karotes un citi sadzīves priekšmeti. Skapjos, kuri izgatavoti no ciedrām, nemetas kodes. Kaut gan bites labprāt veido stropus ciedru koku dobumos. Pateicoties koka skaņu rezonējošajām īpašībām, no tā tiek taisīti mūzikas instrumenti.
Ciedras ir ne tikai skaistums acīm, tās ir ļoti nozīmīgs augs ekosistēmā, kas dod labumu dabai, cilvēka veselībai un zināšanas par to ir nodododamas no paaudzes uz paaudzi.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

5 iemesli, kāpēc ēst ciedru riekstus

Izmantošana tautas medicīnā

"Ciedru riekstu mutes" sindroms